02.05.2015

Restaurare/ vopsire tapiterie auto din piele, Cluj

Restaurarea tapiteriei din piele pleaca de la natura si starea acesteia.
Inainte si dupa curatare, lucrare
efectuata de catre Hermann in 2014
 

Uzura mecanica, curatarea improprie efectuata de catre personal necalificat cu produse numai de ei stiute, dar si soarele excesiv, etc, duc la accelerarea procesului de imbatranire a pielii, la pierderea elasticitatii acesteia, aparitia crapaturilor si a uzurii premature. Mai jos, foto inante si dupa revopsire scaun Volvo:





Pentru a nu se ajunge la necesitatea procesului de restaurare, tapiteria trebuie curatata si protejata cu regularitate. Opinam ca cea mai buna varianta este cea oferita de BLC, la un pret de aprox.40euro kit-ul:

Revenind la restaurare, unii producatori au kit-uri ce inglobeaza vopseluri capabile sa acopere atat pielea naturala cat si pe cea ecologica, ca de exemplu:
AppliedColors
-kit de pornire aprox USD500;
-mixarea culorilor se efectueaza pe baza unor tabele ce contin date (afirma producatorii) exhaustive asupra tuturor tipurilor de tapiterie din autovehicule japoneze, americane si europene.
Puteti arunca o privire si la o colaborare USA-Europa, aici:
http://www.leatherworldtech.com/Leather-Repair-Kits-s/1817.htm

Producatorii europeni prefera insa diferentierea pe tipuri de piele naturala/ecologica (kit-uri de lucru profi cu preturi de la 500 euro in sus), idee la care aderam si noi.


In general se lucreaza cu 15-17 culori de baza, paletare de culori sau retete prestabilite pe tipuri de producatori auto, obtinute artizanal. Cunoastem un singur producator, italian, ce utilizeaza un scanner de culoare pentru a se prepara automat culoarea automat, si anume LeatherMaster:



In Romania, punem in opera produse Colourock de la compania germana Lederzentrum:


Reparam si vopsim volane, mansoanele si nuca schimbatoarele de viteza, tapiteria si insertiile din piele de la portier.







Detergenti BIO / ECO sau otravuri?

Curatare profesionala geamuri, in Cluj

Curatare fotolii si canapele din piele, in Cluj

Curatare fotolii si canapele din material textil, in Cluj

Inlaturare guma de mestecat de pe tapiterie / mocheta


Dezinfectare interior autovehicule

Consideram ca prima si cea mai potrivita optiune, peroxidul de hidrogen atomizat de nebulizatorul Nocospray:

Avantaje: nu  este toxic/ alergen, proprietati anticorozive, nu generează rezistenta la bacterii.
Dezavantaje: unul singur...pret extrem de ridicat (peste 3000euro)

Principiul de functionare: se genereaza o ceata "uscata"  particulele minuscule penetrand orice material poros sau actionanand la suprafata celorlalte; substanta activa din dezinfectantul utilizat (Nocolyse) are un randament foarte bun (consum de 1ml/1mc aer).

2. Generatorul de ozon
3. Argintul coloidal
4. Saruri cuaternare de amoniu



Neutralizare miros interior auto; odorizare habitaclu

Curatare plastice bord si consola auto; ornamente

Curatare si dezinfectare mocheta auto

Curatare tapiterie auto din materiale textile

Curatare tapiterie din piele naturala sau ecologica

Curatarea pavilionului / plafonului auto

Praful din Romania, o cola desfacuta in graba, cafea, urme de oja, pixurile si cariocile copiilor, mizerie de muste, urme de ulei de la manusile mecanicilor sau din toate cate putin regasim pe plafoanele masinilor pe care le conducem. Cum scapam de toate acestea, incercam pe cont propriu sau apelam la un detailer profesionist?

Multi au incercat sa remedieze singuri problemele insa au dat imediat peste altele: plafoanele autovehiculelor mai vechi - in special cele de productie germana (Opel Astra, Golf3, etc) - sunt predispuse la dezlipire accidentala in contact cu detregentii (cei alcalini fiind cei mai utilizati, din pacate) sau chiar numai cu apa. Aceasta din cauza unor curatari anterioare defectuoase, imbatranirii naturale a materialelor, tipului de adeziv utilizat si a tesaturii foarte subtiri.


Din fericire s-a renuntat treptat la adezivii de generatie mai veche iar noile pavilioane sunt mult mai rezistente la factorii de mediu (in special umiditate), abrazivitate si detergenti. Restaurarea celor deteriorate, se poate face cu adezivi speciali. Curatarea plafoanele mucegaite necesita operatiuni minutioase, timp indelungat si nu intotdeauna un rezultat pe masura muncii depuse.

In ceea ce priveste curatarea pavilioanelor, Hermann Cleaning utilizeaza lavete si un detergent special cu pH neutru insa sunt intalnite in practica altora si diverse metode precum:
- Tornador Classic Z-010 sau Black Z-020
Dezavantaje:
-dispozitivul necesita un compresor de aer, zgomotos de obicei;
-se stropeste foarte mult in interiorul masinii, unele repere sensibile trebuind a fi protejate cu folie;
-obligatoriu masca si ochelari de protectie adecvati;
-pret destul de mare, de peste 100 euro
-necesita intretinere regulata, piese de schimb
Despre avantajele Tornador, fanii acestuia pot veni cu argumente.



-aspirator cu abur (umed sau uscat) intensificat la 120-160C (preturi aparat de la 500euro) sau aspirator cu injectie extractie(preturi de la 250euro); posibil sa aiba loc dezlipiri accidentale, slabiri ale substratului datorate detergentilor utilizati. Nu toate pavilioanele se preteaza acestor operatiuni.
-buretei speciali, umectati cu detergenti specifici; un astfel de kit costa putin peste 20 USD in USA












A se evita utilizarea:
-periilor medii sau dure, ce pot scamosa materialul;
-spray-urilor cu spuma, indiferent de producator; aceastea vor lasa reziduuri in material iar in conditii de umiditate petele vor reapare;
-detergentilor profesionali fara pH neutru; in timp, nelimpeziti, reziduuri de la acestia vor slabi atat fibra cat si substratul pe care este lipit prin presare materialul; vor lasa deasemenea urme de uscare, in special cand materialul a fost extrem de imbibat sau cand substratul este foarte absorbant:
-detergentilor din comert, gen Biocarpet, Vanish, etc. Cu certitudine nu vor da rezultatele scontate, vor dezlipi sau imbacsi materialul iar curatarea urmelor lasate de acestia va fi ulterior foarte dificila.
Alternativele utilizatorului obisnuit:
-puteti lucra pe cont propriu, insa alegeti-va un kit dedicat;
-puteti opta pt o spalatorie de cartier, insa intrebati-i de procedeele/ustensilele si detergentii utilizati, despre acordarea unei garantii scrise care sa acopere eventuale pagube ce pot merge pana la inlocuirea plafonului;
-puteti apela la un detailer profesionist; in imaginile de mai jos va prezentam drept exemplu o secventa din timpul si una de la sfarsitul curatarii unui plafon de Peugeot 407, lucrare efectuata de catre Hermann Cleaning AD din Cluj Napoca, tel.0758.87.81.87, email hermanncleaning@gmail.com. Tarifele pt.curatarea in siguranta a unui plafon, variaza intre 30 de lei la un Logan si 60 de lei la un SUV. 


 Va multumim pentru atentia acordata.